Naya's HjemmesideCanada - Manitoba - Churchill

Canada er et land i den nordlige del af Nordamerika. Dets ti provinser og tre territorier strækker sig fra Atlanterhavet i øst og til Stillehavet i vest. Nord for Canada ligger Nordpolen og Arktiske hav. Landets eneste landegrænse er mod USA i syd og nordvest (Alaska) og har en samlet længde på 8.891 km, den længste i verden mellem to lande. Arealmæssigt er Canada med 9,98 millioner km² verdens næststørste land. Hovedstaden er Ottawa, og de tre største byområder er TorontoMontreal og Vancouver.

Indianere indvandrede som de første til det nuværende Canada for omkring 12.000 år siden. Inuitterne kom derefter for omkring 5000 år siden. De europæiske nordboere sejlede til østkysten af Canada i 1000-tallet.

Sent i 1400-tallet kom europæerne for alvor til østkysten og begyndte kolonisering omkring 1600. Det var overvejende franskmænd og englændere, der ankom. I den tid bredte betegnelsen Canada sig – et navn der oprindelig var et irokesisk stednavn. Efter en række væbnede konflikter mellem briterne og franskmændene afstod sidstnævnte deres kolonier i 1763. I 1867 blev tre britiske kolonier slået sammen i forbundsstaten Canada, og efterhånden fulgte større områder. Dette skete samtidig med, at landet blev mere og mere uafhængig af Storbritannien.

Manitoba er en canadisk provins beliggende centralt i Canada og grænsende op til USA i syd. Vigtige byer er blandt andre hovedstaden Winnipeg, og Churchill ved Hudsonbugten.

Manitoba har ca. 1.150.000 (2001) indbyggere, dækker 647.797 km² og er således den sjettestørste af de ti provinser. Premierministeren er den Ny Demokratiske Gary Doer. Manitoba blev en provins i 1870. Økonomien har traditionelt været baseret på landbrug.

Churchill er en by i det nordlige Manitoba, Canada, på vestkysten af Hudson Bay, omkring 140 km (87 mi) fra grænsen mellem Manitoba og Nunavut. Den er mest berømt for de mange isbjørne der bevæger sig mod kysten fra indlandet om efteråret, hvilket fører til kaldenavnet "Verdens isbjørnehovedstad", der har hjulpet dens voksende turismeindustri.